UG Svjetlo

AKTUELNOSTI

Potočari: Samohrana majka Samira živi sa djecom u kući bez namještaja, struje i vode

Samohrana majka iz Potočara kod Srebrenice sa dvoje maloljetne djece žive u kući u kojoj nema namještaja, struje i vode, piše novinska agencija Patria.
Samohrana majka iz Potočara kod Srebrenice sa dvoje maloljetne djece žive u kući u kojoj nema namještaja, struje i vode
Zidovi kuće koju je ova porodica dobila na korištenje su oronuli i ispucali, a djeca sa majkom spavaju na podu jedne sobe, na tankoj spužvi.
Otkako je Samira Karić napustila muža, njeno dvoje djece i ona hodaju po Srebrenici, u potrazi sa smještajem i hranom.
– Teško mi je – kaže Samira.
– Ali, svaki dan pokušavam organizovati tako da se moja djeca barem jednom nasmiju. Nemamo kuću i namještaj, nemamo dovoljno hrane, ali moja mala porodica ima ljubav – kaže ova hraba majka.
Udruženje Svjetlo iz Sarajeva ovoj porodici pomaže već nekoliko mjeseci, uz pomoć njihovih prijatelja, ali ta pomoć često nije dovoljna.
Svo koji žele pomoć Samiri i njenim mališanima, mogu se javiti na broj telefona 062 798 102.
Pomoć možete uplatiti i na Udruženje građana “Svjetlo”, adresa: Ilidža, Plandišta br. 2 sa naznakom  za porodicu Samire Karić.
UNION BANKA DD Sarajevo
Račun: 1020500000066540
IBAN: BA391020500000066540
Swift: UBKSBA22

______________________________________________________________________________________________

Majke heroji: Fahreta, Elvira i Amela same hrane 17-ero djece

Fahreta, Elvira i Amela imaju 17-tero djece, i uglavnom su bez ikakvih primanja. Svaki dan moraju uložiti velike napore kako bi njihovoj djeci osigrali hranu za taj dan.No, sve tri kažu da niti jednog trenutka nisu pomislile da odustaju. Njihova istinska sreća je u njihovoj djeci. Život su u potpunosti podredile njihovom odrastanju. Oni su im jedino bogatstvo na svijetu. Sve tri se jednoglasnu slažu da će se za svoju djecu boriti sve dok oni ne postanu samostalni ljudi.
Herojina Fahrete Gerović i njeno petero djece žive u selu Đogazi kod Srebrenice. Najveći im je problem tjesna koliba u koju svi jedva da stanu. Otkako je Fahretu napustio suprug prije dvije godine, sve teže dolazi i do hrane.
– Kad imam novac platim struju, a kad nemam, onda mi isključe. Nemamo ni svoju vodu pa se moramo snalaziti – kaže Fahreta, te dodaje da je najviše opterećuje to što uvijek ima nekog duga prema komšijama jer često mora posuditi za hranu. Priznaje da ne bi mogla izdržati da nije dobrih ljudi koji joj često donose hranu.
Ova majka i njena porodica ranije nije imala ni krov nad glavom. Nakon toga komšinica im je poklonila dio svoje zemlje na kojoj su sagradili drvenu kolibu u kojoj sada žive.
– Teško jeste, ali Bog za nas uvijek nađe neko rješenje – kaže optimistična Fahreta.
Druga herojina, Elvira Memić živi samo nekoliko kilometara dalje, u selu Podčauš kod Bratunca. Ona i njeno petero djece žive od 75 KM koje dobiju kao dječiji doplatak. Njihova drvena koliba također je improvizirani smještaj. No, za njih je, kaže, kao najbolja vila jer drugog krova nad glavom nemaju.
– Imam šestero djece, ali jedno od njih živi kod mojih roditelja koji su mi na taj način željeli olakšati, iako i oni teško žive – kaže Elvira te dodaje da joj je rastanak sa djetetom teško pao. Od supruga se razvela zbog nasilja u porodici, a jedno vrijeme boravila je i u sigurnoj kući.
– Teško mi je, često nemamo dovoljno hrane, ali moja djeca su moja velika radost. Sa njima mi je uvijek lijepo. Kada neko od njih ode od kuće zbog škole ili da se igra u polju, jedva čekam da se vrati kući – kaže Elvira te dodaje da se samo nada da će njena djeca, kada jednom porastu, svojoj djeci moći obezbijediti lagodniji život.
Amela Đekic iz Nove Kasabe kod Milića živi sa sedmero djece. Njihov najveći problem je kuća, koja je dosta vlažna i zbog koje su njena djeca često bolesna.
– Stalno se trudim da uredim kuću ali mi teško ide, uvijek se pojavi neka vlaga – kaže Amela koja također, bez obzira na probleme, uživa sa svojom djecom. Kaže da je odavno shvatila da je čovjeku za sreću jedino bitna ljubav najmilijih, piše Patria.
Ovim samohranim majkama, kako i drugim porodicama, pomaže Udruženje “Svjetlo” koje im često obezbijedi hranu i higijenske potrepštine.
Svi koji žele pomoći ovim samohranim majkama to mogu uraditi direktno ili novac mogu uplatiti na Udruženje građana “Svjetlo”, adresa: Ilidža, Plandišta Br 2.
Tel: 062 798 102
UNION BANKA DD Sarajevo
Račun: 1020500000066540
IBAN: BA391020500000066540

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Muharemović jedanaestočlanu porodicu prehranjuje berući gljive po šumi

Muhidin%20Muharemovic

Bošnjački povratnik u selo Šekele kod Bratunca Muhidin Muharemović i njegova jedanaestočlana porodica žive od plodova koje Muhidin pronađe u šumi i od onoga što uspiju sami uzgojiti u bašti.
Ipak, Muhidin kaže da se sa ponosom bori za život svoje sedmere djece i da je sretan svaki put kada im donese bilo kakvu hranu, piše bh. novinska agencija Patria.
Muhidin je ratni vojni invalid, koji prima penziju od tek 50 KM. No, od tog novca može platiti tek režije, pa se za hranu mora snalaziti tokom cijelog mjeseca. On svaki dan mora pronaći hranu za suprugu, njihovo sedmero djece, njegovu majku kao i sina od brata, koji je ubijen tokom posljednje agresije na BiH.
Muhidin kaže da sve vrijeme pokušava zaraditi novac od kojeg bi kupio nešto stoke koja bi bila velika potpora njegovoj velikoj porodici, ali mu to za sada teško ide jer ne može sam sakupiti dovoljno novca.
Svi koji žele pomoći vrijednom Muhidinu i njegovoj porodici novac mogu uplatiti na Udruženje građana “Svjetlo”, adresa: Ilidža, Plandišta Br 2.
UNION BANKA DD
Račun: 1020500000066540
IBAN: BA39102050000006540
Više informacija o ovoj porodici na telefon 062 798 102