UG Svjetlo

Srebrenica: Dječaka odlikaša otac vozi 50 km do škole, ali njihov auto neće izdržati još dugo

Tridesetdevetogodišnji Muhamed Sinanović iz srebreničkog sela Luka svaki dan vozi sedmogodišnjeg sina u 25 kilometara udaljenu školu u mjesto Podravno.

Mali Hakija jedino je dijete iz Luke koji je prošle godine krenuo u školu. On na nastavu ne može ići sam, pa ga njegov otac svaki dan vozi makadamskim putem i čeka ga ispred škole dok ne završi sa časovima.

– Nije lahko, ali snagu mi daje to što Hakija voli školu, raduje se nastavi, i nije mi žao što se cijela porodica mora žrtvovati zbog toga 

– On je prvi razred završio kao odlikaš. Svi smo sretni zbog toga – dodao je.

Sinanovići su jedna od stotinjak bošnjačkih porodica koje su se vratile u Luku. Muhamed nema stalno zaposlenje. Porodicu hrani od poljoprivrede i nekoliko ovaca koje uzgaja. Ipak, ne želi da se seli bilo gdje sa svog imanja. Iako je, kaže, imao i takvih ponuda.

– Ne želim da idemo negdje drugo živjeti. Drugi ljudi odlaze. Uglavnom zbog djece. Škola je stvarno daleko. Imamo obećanje da bismo mogli dobiti školu ako bi imali barem manju grupu đaka, ali te uslove nećemo ispuniti još. Imali smo nekoliko novorođenčadi, ali oni će u školu krenuti tek za nekoliko godina, Hakija je do tada sam – kaže Muhamed.

Ovaj vrijedni otac sada je zabrinut jer njegov Golf II neće moći izdražati još dugo. Limarija na vozilu je truhla. Muhamed nema novca da kupi drugo vozilo. A kada bi stao Golf, kaže, to bi značilo da ni Hakija više ne bi mogao ići u školu.

– Ne znam kako ću riješiti ovaj problem, ali se iskreno nadam da će neko rješenje doći – kaže optimistični Muhamed.

Svi koji žele pomoći Muhamedu da kupi ispravno vozilo, koje može izdražti makadamski put od Luke od mjesta Podravno mogu se javiti u humanitarno udruženje ‘Svjetlo’ iz Sarajeva. Udruženje je već pokrenulo akciju prikupljanja sredstva za kupovinu vozila Muhamedu. Kontakt telefon je ‎062 291 435

Pomoć možete uplatiti i na račun:
UNION BANKA DD Sarajevo
Račun: 1020500000066540
IBAN: BA391020500000066540
Swift: UBKSBA22

Udruženje građana “Svjetlo”, adresa: Ilidža, Plandišta br. 2.
Potreno je naznačiti da je donacija za Muhameda Sinanovića.