UG Svjetlo

KAKO SE HRABRA NASTAVNICA BOSANSKOG JEZIKA IZ SREBRENICE BORI SA MULIPLA SKLEROZOM

Suada Suljić iz Srebrenice je hrabra nastavnica bosanskog jezika. Umjesto u razredu među učenicima, ona već osam godina iščitava o multipla sklerozi (MS), od koje je oboljela. Nada se da će pronaći neki prirodni lijek koji bi joj mogao biti od koristi. Novca za konvencionalno liječenje trenutno nema, piše Patria.

Nastavnica Suljić kaže da je borba sa bolešću teška, ali da je njena borba dodatno otežana, jer porodica i ona žive na rubu siromaštva. Mjesečno primaju tek 80 KM socijalne pomoći. Njen muž svakodnevno pokušava zaraditi nešto novca dodatno, ali to im je najčešće dovoljno tek za školovanje njihove troje djece. Suljić i njena porodica žive u montažnoj kući, koja je sagrađena od drveta.

– Ljekari su mi preporučili da koristim lijek Copaxone. Taj lijek bi mi pomogao. Ali, doza tog lijeka za mjesec dana košta oko 2.000 KM. Lijek bih trebala primati pet godina. Znači, da bih se izliječila, tebalo bi mi 120.000 KM u narednih pet godina. Za mene je nemoguće nabaviti taj novac – kaže Suljić. Njena želja u ovom trenutku je, kaže, barem usporiti oboljenje kako bi što duže mogla biti sa svoje troje maloljetne djece.

U srebreničko selo Sološuća nastavnica Suljić se vratila sa porodicom prije četiri godine. Vjeruju da im život na selu može biti lakši.

– Dobili smo nedavno četiri ovce i jednog ovna od jedne japanske organizacije. Ugovor je takav da jagnjad od naredne godine moramo vratiti u tu organizaciju. Sljedeća jagnjad, dakle ona iz 2018. godine, možemo zadržati za sebe. Vjerujemo da ako uspijemo podići veliko stado, da ćemo od toga moći kupiti lijekove za mene ali i sagraditi pravu kuću za našu porodicu – kaže Suljić za Patriju.

Ako želite pomoći nastavnici Suljić možete je kontaktirati na broj telefona 062 444 520.
Možete joj pomoći i uz pomoć Udruženja građana ‘Svjetlo’, 062 798 102.

 srebrenica%20foto%20patria