UG Svjetlo

Sejad Muškić iz Cerske: Povratnicima je potrebna pomoć da pokrenu biznis, ne treba nam milostinja

Najveći broj stanovnika istočne Bosne živi teško. Na rubu siromaštva. Ekonomija u BiH je na niskim granama, a to je naročito izraženo u ovom dijelu zemlje.

Sejad Muškić živi u Cerskoj kod Vlasenice. Ima suprugu i troje djece. U istoj kući živi i njegov brat sa suprugom i njihovo dvoje djece. U kući pored živi Sejadova majka, i njegova još dva brata. Niko od ove 12-člane i složne porodice nema stalno zaposlenje.

Ipak, Muškići se ne predaju. Pokušavaju živjeti od poljoprivrede, mada im to još uvije ide teško. Poljoprovredne proizvode uzgajaju za sebe, za svoju ishranu, ali osim hrane njima kao i drugima treba novac kako bi njihova djeca mogla pohađati školu, te kako bi platili režije i kupili odjeću. Cijena onoga što se uzgoji na selu je niska, zbog uvoza koji guši domaću privredu.

Ova vrijedna porodica još uvijek ima nadu u bolje dane. Ne gubi volju za radom. Muškići kažu da šansu vide u uzgoju ovaca, koza ili krava. To je njihov plan i želja. Nažalost, ne mogu kupiti životinje sami, pa se nadaju da će im neko pomoći da ostvare san. Oni to, kažu, ne bi zaboravili. Ko pomogne njima, spremni su uzvratiti višestruko.

Imamo dunume  neiskorištene zemlje. Trava jednostavno propada. Kada bi nam neko pomogao da nabavimo barem nekoliko ovaca spremni smo raditi danonoćno i od toga podići veliko stado, a onda širiti posao i pomoći drugim ljudima kojima je potrebna pomoć – poručili su  Muškići.

Oni koji žele pomoći Muškićima mogu se obratiti Udruženju „Svjetlo“ na broj telefona 062 798 102

 

sejad%20muskic%20foto%20nap