UG Svjetlo

POMOĆ POVRATNICIMA OD STRANE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE ZENICA

Teško da bi čovjek mogao opisati jednu malu, ali odabranu grupu vrijednih i iskrenih bošnjačkih omladinaca koji žive u Zenici u gradu koji je poznat po mnogim lijepih događajima, ali i po čestim apelima koji nam zadnjih godina dolaze iz ovog grada. Mnogi bi pomislili da se radi o apelima za pomoć u hrani ili drugim potrepštinama, međutim ovdje se radi o apelima o čistom zraku koji itekako utiče na zdravlje čovjeka.
Zašto toliko to žele ovi vrijedni zeničani, pitao sam se često, jer i mi u Sarajevu imamo veliko zagađenje zraka, ponaročito u jesenskim i zimskim danima, međutim pokušao sam da dokučiti  cilj njihovih stalnih apela za čist zrak i svatio sam da im on znači  ŽIVOT , jer oni  žele da žive kao normalni ljudi u čistoj prirodi  i da budu dio naroda  od opće koristi za svoj grad i svoju domovinu.
Ovu malu skupinu od 15 -tak omladinaca možete naći u čajdžinci kod Dabra koja je smještena u prelijepom dijelu grada Zenice u džamiji.
Ti vrijedni omladinci su do sada organizovali toliko akcija za pomoć povratnicima u Istočnu Bosnu, da bih ih  bilo teško  pobrojati.
Tako su i sada uoči početka mjeseca Ramazana odlučili da pokrenu akciju skupljanja preko 200 prehrambenih paketa za najugroženije povratnike u Istočnoj Bosni i to uz pmoć Medžlisa Islamske zajednice u  Zenici na čelu sa glavnim imamom.
Uspjeli su skupiti preko 200 prehrambenih paketa hrane i dio novčanih sredstava i uz kordinaciju članova naše organizacije Svjetlo,obišli najugroženije  i najudaljenija područja Općina Srebrenica, Vlasenica , Bratunaca i Milića i to mjesta: Kutizero, Krušev do, Luku, Prohići, Sjedače, Risiće, Zeleni jadar, Potočare, Glogovu ,Raševo, Cersku i mnoga druga mjesta na ovim prostorima i tom prilikom obradovali povratnike pred početak mjeseca Ramazana.
Malo je riječi kojim bi se mogli zahvaliti ovim vrijednim zeničanima, našoj braći koji su shvatili, a kamo sreće da svi mi bošnjaci shvatimo da je granica Bosne na Drini, a ne na Kozijoj ćupriji kako znaju reći pojedine sarajlije i da trebamo pomagati naše povratnike da ostanu u svojim prijeratnim domovima. Oni su naš primjer kako se treba organizovati, raditi, pomagati i voljeti  svoj narod, molim Allaha dž.š. da brata Dinu i njegovu vrijednu braću i prijatelje nagradi najvećom nagradom na dunjaluku i ahiretu