UG Svjetlo

SANIRANJE PUTA I DONACIJA KRAVE, POVRATNICIMA PIRIĆI KOD BRATUNCA

Članovi udruženja “Svjetlo” uz prisustvo donatora obišli su u oči prvog maja naše povratnike koji žive u mjestu Pirići kod Batunca. Povratak u ovo mjesto počeo je prije 8 godina i od tada pa do danas su se vratile samo dvije bošnjačke porodice da žive u svojim prijEratnim domovima. Prije rata ovdje je živilo 75 porodica, ali agresija na BiH je biološki uništila i raselila veći dio bošnjačkom stanovništva, stoga nije nimalo čudo što danas u ovom mjestu  žive samo dvije bošnjačke porodice i to u uslovima koje nisu primjerene čovjeku. Živjeti u drvenim kućicama, bez posla, puta i drugih uvijet koji su potrebni za normalan život, to mogu samo oni koji vole svoj kućni prag, svoju djedovinu i svoju cijelovitu domovinu BiH.
Doći do ovih porodica je jako teško, jer je put do njihovih kuća potpuno uništen i na sve lići osim na put. Takođe ovo je još jedan od pokazatelja diskriminacije nad Bošnjacima, jer prije ovog mjesta ima mjesto jednog drugog naroda gdje je put potpuno obnovljen i asfaltiran. Takođe ove dvije porodice nikada niko iz organa vlasti ili općine nije obišao, da barem upitaju kako žive, a o nekoj pomoći da ne govorimo, te jedinu pomoć koju imaju jesu povremeni obilasci nevladinih organizacija.
Stoga organizacija “Svjetlo” pokrenula prije nekoliko mjeseci humanitarnu akciju za saniranje pristupnog puta do ovog naselja i ovih povratnički bošnjački porodica.
I hvala Allahu dž.š. javio je se donator koji je obećao sanirati put, dok je drugi donator kupio kravu porodici Rijada Načića i uz naše prisustvo joj uručio.
Nadamo se da će ova donacija u stoci (kravi) pomoći ovoj porodici da u što kraćem vremenskom periodu živi isključivo od svog rada, a ovom prilikom se zahvaljujemo našim donatorima koji su odvojili dio svog imetka i pomogli ove dvije porodice.