UG Svjetlo

JOŠ JEDNA USPJEŠNO REALIZOVANA AKCIJA “ODRŽIVI POVRATAK“ URUČENO 16 OVACA NAŠEM POVRATNIKU SAMIRU SALIHOVIĆU (BORIĆ KOD BRATUNCA)

 

U subotu 02. aprila 2016.godine u prelijepom sunčanom danu Članovi udruženja „Svjetlo posjetili su naše povratnike koji žive u Istočnoj Bosni.

Prilikom posjete u cilju održivog povratka uručeno je 16 ovaca (8 ovaca i 8 janjadi) našem povratniku Samiru Salihoviću iz Borića kod Bratunca.

Samir se vratio 2002.godine u svoje Boriće, nadajući se boljem životu, ne sluteći da će povratak i opstanak biti veoma težak ispit za njega i njegovu porodicu.

Mjesto Borići je udaljeno od Bratunca dva kilometra, a nalazi se 500 metara od magistarlnog puta Bratunac -Srebrenica. Samirova porodica je preživjela Srebreničku golgotu i genocid, a babo završio u logoru Batković.

Ova mlada porodica životari od sakupljanja sekundarnih sirovina i od nadničarenja, ako ima da se gdje zaradi na dnevnicu. Stanje je veoma teško, Samirova djeca vrlo često nemaju ni osnovnih životnih namirnica jer ne mogu da zarade dovoljno da plate obaveze i kupe hranu.

Pored veoma teške borbe da obezbijedi sebi i svojoj porodici egzistenciju, Samiru dodatno otežavaju opstanak na svome ognjištu i policija manjeg bh. entiteta. Nedavno je policija RS-a vršila pretres Samirove porodične kuće, a ovaj pretres je vršen pod izgovorom da traže oružje (izgovor koji policija RS-a ovih dana koristi protiv velikog broja povratnika). Prilikom pretresa nije pronađeno ništa, a jedino što su „sumnjivo“ našli jeste Samirova maskirna košulja u kojoj radi poljoprivredne poslove. Nažalost, to je bio dovoljan razlog da policija RS-a podnese prijavu protiv Samira Salihovića, jer sve čine da dodatno otežaju život ovo mladom čovjeku.