UG Svjetlo

SENIJI SELIMOVIĆ URUČENA KRAVA

Članovi udruženja Svjetlo dana 08.03.2015.god. po lijepom i sunčanom danu obišli su našu samohranu majku Seniju Selimović u mjestu Jošanica kod Zvornika i tom prilikom joj doniralu kravu, koja će joj pomoći da lakše proživljava ove teške povratničke dana i da u dogledno vrijeme živi isključivo od svog rada.

Dok se u BiH i širom svijeta taj dan obilježava kao dan oslobađanja žene iz ljudskih okova, jer su žene preko Roze L. u želji da u društvu steknu takozvanu ravnopravnost tražile kod svojih poslodavaca i muževa veća prava. Međutim vrijeme je pokazalo da su žene od strane muškaraca, baš taj dan najviše uz cvijet i neki poklon iskorištene i da jedan dan u godini nije dovoljno da se posveti pažnja ljepšem polu, nego se ta pažnja kroz ostvarivanja ženskih prava u društvu treba ćiniti čitavu godinu, a ne jedan dan.

Naši članovi su baš taj dan pokazali da se našim povratnicima najbolje može pomoći na način da im omogućimo normalne uslove za život i da isključivo žive od svog radu, a ne od milostinje na Bosanskoj grudi koja je natopljena krvlju šehida i gdje su prava na život, rad, sigurnost, vjeru, kulturu, i obrazovanje već odavno postali misaona imenica, a ne realnost koja pokazuje činjenice da su bošnjaci i pored genocida koji je počinjen nad njima ipak smogli snage i vratili na ove prostore u želji da grade bolju budućnost, zajedno sa svojim komšijama.

O našoj humanitarnoj akciji pisali su mnogi mediji (Patria, Radiodrina, Saff i dr.), međutim najveća zasluga pripada našem donatoru koji je odvojio dio svog imetka i dao nama da kupimo kravu našoj Seniji.

U nastavku Vam stavljamo tekst koji je objavila novinska agencija Patria:
Samohrana majka Senija Selimović iz Zvornika dobila je za
Osmi mart – kravu. Poklon je dobila od dobrih ljudi širom svijeta, koji su novac za kravu sakupili uz pomoć Udruženje građana “Svjetlo” iz Sarajeva, piše agencija Patria.
Senija živi u selu Jošanica sa dvije maloljetne djevojčice. Prije nekoliko godina njen muž je preminuo nakon teške bolesti, i sada se ova hrabra žena sama bori za svoju porodicu, bez prava na penziju ili socijalnu pomoć.
Rekla je da je do sada preživljavala uz pomoć humanitarnih organizacija, koje njenoj djeci i njoj donose hranu. Prije nekoliko sedmica rekla je da je njena najeća željela da oživjeti njeno seosko imanje. Od velike koristi bi joj bio plastenik, ili još bolje krava, od čega bi mogla hraniti svoju djecu.
– Jaka sam i sposobna. Voljela bi da mojoj djeci mogu zaraditi za pristojan život, a ne čekati da nam drugi daju milostinju – rekla je Senija, koja nije zaboravila ni druge u selu koji teško žive.
U selu gdje se Senija vratila sa porodocom, ’90-ih godina su srpski vojnici ubili na desetke Bošnjaka, spalili selo i uništili njihovanja imanja. Senija se, zajedno sa nekoliko drugih komšija, nedugo nakon okončanja sukoba vratila na ognjište, ali dosta teško preživljava.
Krava koju je danas dobila, kaže, mnogo će joj olakšati život. Ovo je njen najljepši poklon, dodala je, piše Patria.