UG Svjetlo

Borba za normalan povratnički život

Članovi udruženja “Svjetlo” obišli su 05.03.2016. godine na području Općine Zvornik i Vlasenica dvije pvratničke porodice i tom prilikom uručili im po jedan prehrambeni paket.
U prigradsko naselje Bukovik-Zvornik živi Dževad Halilović sa svojom 5-očlanom porodicom nezaposleni demobilisani borac Armije BiH, koji živi bez ikakvih primanja. Iz  razgovora sa našim hrabrim povratnikom Dževadom, može se zakljućiti da mu je želja da ostane u svom prijeratnom domu, na svojoj rodnoj grudi i da živi od svog rada, kao i da školuje svoju djecu. Kaže nam: “Dođe vrijeme da bude puno teških dana kada čovjek ostane i bez hrane, ali ja saburam i onda mi dragi Allah dž.š.  podari priliku da nešto zaradim ili da me neko obraduje pa mi donese hrane, kao što ste vi sada to uradili.”
Samo 60 kilometara udaljenog od Dževadove porodice, u centru Vlasenice živi naša hrabra nana Merjema Heljo i to bez ikakvih primanja. U svojim godinama kada bi trebala da ima penziju i da živi kao prava domaćica, ona se brine kako i na koji način  da obezbjedi  potreban novac za svoj život (hranu i režije) Jedini način je cijepanjem drva po Vlasenici svojim komšijama. Tužno ali istinito, da naša nana Merjema u starim godinama cijepa drva svojim komšijama da bi sebi mogla kupiti hranu da preživi. Često se čovjek zapita da li ovo društvo u kojem živimo vodi brigu o starijim osobama  i da li su ovi povratnici zaslužili da ih država prepusti samim sebi , umjesto da   država i druge institucije vode brigu o njihovim osnovnim potrebama za život.
Uručenjem prehrambenih paketa ovim porodicama bar smo na trenutak vratili osmijeh i nadu u bolje sutra ovim našim hrabrim povratnicima.
Pozivamo  naše donatore i sve ljude dobrih srca i otvorenih ruku da pomognu ove naše povratničke porodice. Novac možete uplatiti na Udruženje građana “Svjetlo” sa naznakom za povratnike.
Adresa: Ilidža, Plandišta Br 2
UNION BANKA DD Sarajevo
Račun: 1020500000066540
IBAN: BA391020500000066540
Swift: UBKSBA22